A csapatod építése fontos.
Keresed, hogyan lehetnétek még jobbak, vagy milyen legyen az idei évben a céges csapatépítés, ami fejleszt is a szórakozáson kívül.
Ebben a bejegyzésben bemutatunk régi és modern történeteket, amiből inspirálódhatsz és új megközelítésben látod majd a csapatépítés fontosságát és eredményességét.

Gyors csapatépítő bevezetés

csapatépítés kérdésével foglalkozni ma már elengedhetetlen dolog nem csak a multicégeknél, hanem kisebb vállalatoknál és különböző közösségekben is, hiszen ez nagyban befolyásolja a csoport sikerességét. Ennek a folyamatnak az elsődleges célja az, hogy a csapat tagjai hatékonyan tudjanak közösen dolgozni az előre meghatározott célokért, és a munka-/ csapattársak közötti kommunikáció javuljon. Az, hogy feladataik elvégzésén kívül minőségi időt töltenek egymással, segít a bizalom elmélyülésében, a tudás, a képesség és a hozzáállás fejlesztésében, és hogy olyan közeg alakuljon ki, amelyben feszültségek nélkül, egymást motiválva tudnak hatékonyan együtt dolgozni.

Platón és a játékok, emberismeret

Az emberek az idők kezdete óta mindig csapatot építettek. Lehet, hogy korábban nem ezzel a kifejezéssel írták körül ezt a fajta tevékenységet, ám az biztos, hogy a történelem során akkor jöttek létre a legnagyobb dolgok, amikor az egyének egy nagyobb, közös cél elérése érdekében beleadták önmagukat, a tudásukat, és együttműködtek.

Platón több mint 2000 évvel ezelőtt egy fontos gondolatot osztott meg ezzel kapcsolatban:

Egy emberből fél óra játék alatt többet tudsz felfedezni, mint egy évnyi beszélgetés alatt.

Ez a kijelentés is jól kifejezi, hogy egymás megismerése és a minőségi időtöltés közelebb hozhat a sikerességhez. Ha igazat adunk Platónnak, akkor évente több alkalommal is időt és energiát kell szánni erre.

Tudományos csapatépítés a 17. században

Érdemes megnézni a történelemből a londoni Királyi Természettudományi Társaságot, amelyet 1660-ban alapítottak. A Társaság eredményessége a tagjainak egymás felé irányuló bizalma, tisztelete és támogatása mellett a közös célnak – tudomány előremozdításának – volt köszönhető. A tudósok megosztották egymással felfedezéseiket, kísérleteiket, és 70 év alatt közösen kifejlesztették a mai, mindennapi tudományt, köztük például a csillagászatot, az anatómiát, a botanikát vagy éppen a kémiát és fizikát. Tagjai között olyan elismert emberek voltak, mint például Sir Isaac Newton, Charles Darwin, Albert Einstein, Anders Celsius vagy éppen Gábor Dénes.

Hawthorne-effektus – 20. század

Ha mai köztudatban használt csapatépítés eredetére vagyunk kíváncsiak, akkor egészen a 1900-as évekig kell visszautaznunk a történelemben, ugyanis ekkor bukkantak fel Amerikában ennek a motivációs tevékenységnek az első tudatos jelei. 1927-32 között készült a ’Hawthorne’ tanulmány, amely arról ír, hogy már a század első felében amerikai gyárakban megfigyelhető volt, hogy ahogyan javultak a munkakörülmények (például a megvilágítás erőssége, helyszín tisztasága) és a munka szerkezete (például a munka és a szünet ideje), úgy változott a munkamorál, és növekedett meg a termelékenység is. A ’Hawthorne-effektusnak’ is elnevezett jelenséget később Elton Mayo is vizsgálta, aki megállapította, hogy ennek a sikeres koncepciónak a hátterében a csapategység megjelenése mellett az állt, hogy a dolgozók teljesítményét külső és belső társadalmi igények is befolyásolták. Fontos volt számukra, hogy meglegyen a biztonságérzetük, biztosítsák nekik a megfelelő fizikai körülményeket a munkához, és elismerjék a tevékenységüket.

Néhány évvel később az ausztrál pszichológus ezt továbbgondolva arra kereste a választ, hogy a fizetések formája hogyan befolyásolja a termelékenységet. Végül tapasztalatai alapján azt a következtetést vonta le, hogy hiába egyéni teljesítmény alapján fizettek, a munkavállalók hatékonyságát nagyban meghatározták társaik és vezetőik ösztönzése, ráhatása.

Ez volt a csapatépítés területén végzett első tanulmány,

amely bizonyítja, hogy Amerikában már több évtizeddel ezelőtt megfigyelhető volt, hogy a csoportok termelékenységét és produktivitását különböző társadalmi és munkahelyi jelenségek befolyásolták.

Ezt látva egyre több munkáltató vette fontolóra azt, hogy az alkalmazottakat csoportosítsa hatékony csapatokba, hogy az emberi erőforrásokat minél jobban fel tudja használni.

Ez az elmélet és módszertan az 1970-es évekig volt igazán jellemző, ám utána a munkakultúra nem támogatta a csapatmunkát, és inkább az egyéni teljesítményt jutalmazta. 1980-90 között az Egyesült Államok – átgondolva a koncepciót, figyelembe véve az infláció növekedését, a közgazdaságtant és a nemzetközi adósságokat – csoport alapú jutalomrendszert vezetett be.
Végül a ’90-es évek kezdete óta egyre több cég foglalkozik azzal, hogy olyan csapatépítő eszközöket és módszereket dolgozzon ki, amelyek segítik az adott szervezetet a közösség fejlődésében és kiteljesedésében.

Te milyen módon jutalmazod és bátorítod a csapatodat?

1,5 milliárd dollár veszteség megoldása: csapatépítés

Az elmúlt évtizedekből az egyik legkiemelkedőbb példa a csapatszellem erősítésére – és ennek köszönhetően a csapatmunka sikerességére – a ma is aktívan működő Ford Motor Company-hoz köthető. Az amerikai vállalat alapítása után több mint 75 évvel, 1980-ban 1,5 milliárd dolláros veszteséget szenvedett. Tudták, hogy valamit meg kell változtatni az üzleten, ha életben akarják tartani a vállalkozást. Ahelyett, hogy eladták volna a már legyártott autókat és bezártak volna a céget, összeült egy teremben a 400 fős dolgozói csapat a marketingesektől a mérnökökig mindenki, és addig ötleteltek, amíg közösen ki nem találták a megoldást. Ennek eredményeképpen megalkották a Ford Taurust, amely megjelenése, formája miatt különleges gépjárműnek számított.

Ford Taurus év autója

Ez az autó elnyerte 1986-ban az ’Év autója’ címet, a vállalat pedig rendezni tudta hiteleit és pénzügyeit. Valószínűleg nem sikerült volna, ha nem bíznak a csapat tagjai egymásban, nem támogatják a másikat, és nem hozzák ki a társaik ötleteiből a maximumot.

Modern kori csapatépítés

A mai modern értelemben vett csapatépítés mindössze 50 éves múlttal rendelkezik, de hazánkban csak a 2000-es évek elején vált elterjedté. A kezdetekben csak a közös bográcsozásokból, bowlingozásokból és Activity-partykból álló program ma már egészen kinőtte magát mind formáját, hosszúságát, helyszínét és extrémitását tekintve. Az ezt alkalmazó cégeknek, közösségeknek nagyságuk mellett elsősorban azt kell figyelembe venni, hogy milyen céllal iktatják be munkatársai számára ezt a plusz időtöltést. A szórakozásra, egymással való időtöltésre, közös munkára helyezik a hangsúlyt, vagy szeretnék megadni a lehetőséget arra, hogy tagjai új tudást, gyakorlatot szerezzenek, képességeiket fejlesszék, amelyeket később feladataik során fel tudnak használni. Ami nyilvánvaló, hogy a csapatépítés során teret nyer a kreativitás, felszínre tör a tehetség, javul az egymás közötti kapcsolat és kommunikáció. Emellett nő a motiváció, a felelősségvállalás, a produktivitás és az elért sikerek közös ünneplése is maradandó élményt ad a résztvevők számára.

Ma már nem csak vállalatok, hanem például sportcsapatok is előszeretettel alkalmazzák ezeket a programokat,

így nem meglepő, ha a magyar vízilabda válogatott autós tesztpálya vezetésre látogat, vagy a győri női kézilabdás lányok paintballal, kerékpártúrával és „erdei olimpiával” kapcsolódnak ki, és válnak még erősebb csapattá.

A kínálatot tekintve tényleg színes palettáról beszélhetünk, hiszen a csapattagok kipróbálhatják tudásukat Quiz Night és karaoke programokon, főzőiskolában, de egyre népszerűbbek a GPS-es kincskeresések, a vitorla- és kalandtúrák, a lézerharcok, a szabadulószobák, vagy az idényhez kapcsolódó, borkóstolással egybekötött szüretelések és a falusi disznótorok. Az ajánlatokat már egyénre, cégre szabottan kínálják sok helyen, a kérdés csupán az, hogy mennyi időt és energiát képes a vezetőség arra fordítani, hogy csapatát erősítse, és egy sikeresebb jövő útjára irányítsa.

* * * * *

Mivel számunkra fontos, hogy különleges csapatépítő élményt tudjunk adni nektek Budapest belvárosában hétköznap és hétvégén is, ezért a Neverland exklúzív csapatépítési programod felépítheted nálunk az alábbi elemekkel:

Árajánlat kérés csapatépítésre »