Figyelem! A jelen blog cikkben található csapatépítő ötletek csak segítséget adnak a szervezőknek az ötleteléshez. A Neverlandben az alábbiak közül csak a szabadulószobás játékokra és a céges vacsorára van lehetőség.

Cégprofiltól függetlenül nagyon sok előnye van annak, ha a vezetőség ügyel arra, hogy rendszeresen legyen céges csapatépítő. Ezek a programok, tréningek és feladatok remekül képesek összekovácsolni a kollégákat, ami később pozitívan mutatkozik meg a munkavégzés hatékonyságában is. Ezek a programok és feladatok nemcsak szakmai téren fejlesztik az együttműködést, de segítenek abban is, hogy a munkatársak jobban megismerjék egymást. Amikor azonban már sokadik éve szervezünk csapatépítőt, bizony előfordulhat, hogy már nem tudunk új, kreatív program ötlettel előállni. Éppen ezért elhoztunk nektek néhány potenciális csapatépítő ötletet.

Nyugisabb csapatépítő ötletek

Céges vacsora

Elsőre elcsépeltnek és unalmasnak hangzik, pedig az egyik legjobb élmény kollégák számára, ha ti inkább egy nyugisabb csapat vagytok. Nincsenek megkötések, feladatok, csak finom ételek és szabad társalgás. Ez a típusú csapatépítő azok számára a legmegfelelőbb, akik kellemetlenül érzik magukat, ha feladatokat kell megoldaniuk. Egy vacsora közben erről szó sincs, cserébe lehetőségetek van munkán kívül is jobban megismerni egymást. Ilyenkor olyan témák is előkerülhetnek, amelyek által kiderülhet a hasonló érdeklődés, gondolkodás stb.

A Neverland étterem és bár részlegén többféle konyha mennyei fogásait fogyaszthatjátok, emellett pedig különleges alkoholos és alkoholmentes italokat. A világ különböző tájainak ginjeit, whiskey-jeit, vodkáit vagy különleges koktélokat kóstolhattok meg.

csapatépítő ötletek cégeknek

Túrázás

Szintén a feladatok és megkötések nélküli csapatépítő program ötletek egyike a túrázás. Elutazhattok egy másik városba, vagy kereshettek egy túraösvényt a természetben is. A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát. Szavazzátok meg, hogy hova menjetek. Ez a program egy minimális tervezést is igényel, hiszen jó, ha a szervező előre tisztában van azzal, hogy az adott túra mennyi időt vesz igénybe, hol vannak pihenőhelyek útközben, esetleg kávézók.

Ha egy kis játékot is vinnétek a dologba, szervezhettek kincskeresést is. Ehhez azonban valakinek elő kell készülnie és elrejtenie a „kincseket”. Alkossatok csapatokat és dolgozzatok össze. Ha van rá lehetőség, akkor a nyeremény legyen valami izgalmas vagy értékes, így még motiváltabban kutatnak majd a kollégák a kincsek után.

Jótékonykodás

Az egyik legnagyszerűbb csapatépítő program a jótékonykodás. Keressetek fel alapítványokat, árvaházakat, beteg gyerekekkel foglalkozó intézményeket és kérdezzétek meg, hogyan tudnátok segíteni nekik mint csapat. Sokszor hatalmas segítség ezeknek az alapítványoknak, ha egy-egy helyiséget kifestetek, esetleg a gyerekeknek szervezett programokban vesztek részt. Ez egyénileg is feltölt majd lelkileg mindenkit, és a csapatszellemet is remekül erősíti a kollégák között.

Kalandosabb csapatépítő programok

Neverland szabadulószoba

Mi lehetne annál kalandosabb és olyan összekovácsoló erejű, mint együtt megpróbálni kiszabadulni egy szobából? A Neverland szabadulószobáihoz minimum 2 főre van szükség szobánként, így ha kisebb cég vagytok, akkor érdemes 2-3 fős csapatokban indulni. Nagyobb létszám esetén pedig akár 5-7 fős csapatokban is megpróbálhattok szabadulni. Válasszatok a több horrorisztikus szoba közül, ahol menekülhettek a skizo sorozatgyilkos elől, vagy a zártosztályról. Az ijedősebbeknek pedig a varázslatos Harry Potter ihlette szabadulószobát, vagy a kalandos vadnyugatot ajánljuk.

A csapatok versenyezhetnek is, hogy melyikük tud hamarabb szabadulni. A szabadulószobákban lévő feladatokhoz viszont szükség lesz az együttműködésre, a megoldóképességetekre és a hatékony kommunikációra is. Ezeket mind fejleszthetitek a játék során, később a munkában pedig nagy hasznát veszitek majd.

csapatépítő program ötletek

Sportoljatok!

Ideje tenisz-, kosár- vagy focipályát bérelni pár órára és lenyomni egy szórakoztató, barátságos mérkőzést. Ha vagytok elegen, akár egy bírót és edzőket is kinevezhettek. Nem számít, hogy ki mennyire jó az adott sportágban, a lényeg, hogy mindenki jól érezze magát, mozogjatok és közben fejlesszétek a csapatban való együttműködést, összefogást. A munkahelyen is egy közös célért dolgoztok, így fontos, hogy munkán kívül is megtapasztaljátok, milyen jóleső érzés közösen sikereket elérni.

Gokart

A gokartozás egy igazán mókás program és még csak jogosítvány sem szükséges hozzá. Több típusú gokartpálya is található Budapesten és az ország különböző részein. Vannak szabadtéri gokartpályák, de vannak zárt helyen kialakított pályák is. Nézzetek szét, válasszatok egy menő helyet és rendezzetek versenyt. Indulhattok csapatokban és egyéni versenyzőként is. Mivel ez a program nem igényel többet 1-2 óránál, arra is alkalmas, hogy egy egy-két napos csapatépítő kisebb része legyen.

Feladatokkal teli csapatépítő ötletek

Akadálypálya

Elcsépeltnek hangozhat, de ha jobban belegondolunk, az ilyen versenyeknél van a legnagyobb őrjöngés és szurkolás. Ráadásul hatalmas szabadságot ad a tervezés terén is, ugyanis ahány akadálypálya, annyi féle akadály és feladat. Csakis a képzeletünk szab határt annak, hogyan építjük fel és milyen feladatokkal pakoljuk tele a pályát. Ehhez azonban fontos, a versenyző csapatok motiváltak legyenek. Ennek érdekében mindenképp érdemes valamilyen a munkavállalók számára értékes díjat is kijelölni, amit elnyerhet a nyertes csapat. Ehhez a vezetővel egyeztetve készíthetünk olyan egyszeri alkalommal beváltható kuponokat, amik például feljogosítják a nyertest, hogy egy órával korábban hazamenjen az általa választott munkanapon. De lehet egy ingyen ital, ebéd vagy bármi, amihez a vezetőség hozzájárul.

csapatépítő ötletek cégeknek

Gyerekkori fényképek és sztorik

Ez a játék kiválóan alkalmas arra, hogy jobban is megismerjék egymást a kollégák. A csapatépítőt megelőzően mindenki szerezzen be legalább egy olyan gyerekkori fotót saját magáról, amihez valamilyen történet, mondanivaló is kapcsolódik. Ennek nem muszáj nagyon érdekes és izgalmas történetnek lennie, csupán az a fontos, hogy a tulajdonosának legyen valamilyen személyes gondolata, kapcsolódó sztorija. A képeket tegye mindenki lefordítva az asztalra és keverjétek össze őket.

Az első feladat, hogy mindenki húz egy képet és megpróbálja kitalálni, hogy melyik kolléga van a fotón. Ezután az adott munkatárs elmeséli a fotóhoz fűződő emlékeit, gondolatait és érzéseit. Természetesen mindenki annyira megy bele a személyes történetek elmesélésébe, amennyire azt kényelmesnek érzi.

Melyik a kamu?

Ennek a játéknak is az a funkciója, hogy kiderítse, mennyire ismerik egymást a kollégák, valamint, hogy amennyiben kevéssé, úgy jobban megismerjék egymást. Mindenkinek mondania kell magáról 2-3 igaz és egy hamis tényt. Fontos, hogy a kamu is legalább annyira igaznak tűnjön, mint azok az állítások, amelyek valóban igazak. Amikor elhangzottak az állítások, mindenki leírja egy papírra, hogy szerinte melyik a kamu. A játék végén az nyer, aki a legtöbb kolléga esetében eltalálta a hamis állítást. Ha a teljes csapat létszám kevesebb mint 20, akkor egyénileg mindenkin végig mehettek. Ha viszont sokan vagytok, érdemes kisebb, legalább 4-5 fős csapatokra oszlani.

 

A céges vacsorával egybekötött szabadulószoba mellett döntöttetek? Szuper! Foglaljatok asztalt és szobát, és szabadulásra fel!