Egy cégen belül a jó hangulat elengedhetetlen. Nem csak a munkahelyen eltöltött idő minősége, de a munkavégzés hatékonyságának szempontjából is kiemelten fontos, hogy a csapaton belül jó hangulat uralkodjon. Bevett módszer a céges morál emelésére a különböző csapatépítő feladatok és események – mi most bemutatjuk a legjobb és legkellemesebb módját! A szabadulószobák több mint tíz éves fejlődést tudnak maguk mögött, és ami kezdetben egyszerű játéknak indult, mára sokkal több lett. A csapatmunka, a logikai fejtörők és a közös problémamegoldás élménye bármilyen csoportra jótékony hatást gyakorol – nem is beszélve a céges csapatépítésről!
A cikkben megmutatjuk, hogy a szabadulószobák olyan együttműködést kívánnak a résztvevőktől, amik később a céges légkört és hatékonyságot is pozitívan befolyásolhatják!

Szabadulószobák eredete

A szabadulószobák napjainkban soha nem látott népszerűségnek örvendenek, hiszen nemcsak egy emlékezetes közös élményt, de aktív pihenést, kellemes agytornát nyújtanak a játékosoknak. Amit viszont sokan nem tudnak, hogy a mai formájukat a hasonló tematikát követő videójátékok alapján kapták: egészen 1988-ig vezethető vissza a történetük, a Behind Closed Doors című szöveges kalandjátékig. A 2000-es évek elején még nagyobb népszerűségre tettek szert a szabaduló-játékok, köszönhetően a műfaj egyik örök klasszikusának, a Crimson Room című japán játéknak. Az izgalmas játékmenetet 3D grafikával még élvezhetőbbé téve Toshimitsu Takagi mesterműve hamar belopta magát a közönség szívébe – mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a játék még ma is elérhető számos online játékplatformon. A játékok szellemisége és struktúrája tovább élt, és fejlődés közben találkozott a való életet az online lét elé helyező mozgalmakkal a 2010-es évek elején, a siker pedig borítékolható volt.

A szabadulószobák nemcsak élményt és emlékeket, de kedvező csoportbeli folyamatokat is indikálnak, így játék mivolta tovább fejlődött, és hamar beférkőzött a cégek világába is. Rájöttek, hogy a csavaros feladatok és a közös munka remek módszer a csapatok kommunikációs fejlesztésére, nem mellesleg pedig szakítást jelent a korábbi unalmas csapatépítő feladatokkal. Ha végig nézünk egy játékmenetet és összehasonítjuk az egyik népszerű csoportdinamikát fejlesztő megközelítéssel, a Sensitivity Training-gel, óriási egyezést találunk: a módszer a csoport aktuális folyamataira és az egyénben végbemenő folyamatokra koncentrál annak érdekében, hogy a résztvevőknek lehetővé tegye az önmagukra és saját viselkedésükre vonatkozó felismeréseket. Egy szabadulószobában a játékosoknak mind a saját, mind a csoport közös kompetenciáival tisztában kell lennie annak érdekében, hogy megtalálják a lehető legjobb megoldást. A hangsúly a tréningen és a játékban is az egyéni élmény- és magatartási folyamatokon van. Ebben a felállásban tehát a csoportmunka alatt nemcsak a csoportról magáról, de az egyénről is fontos tapasztalatokkal gazdagodunk – a tetejében pedig még jól is szórakozunk!

Megmutatjuk, miért a csapatépítés következő szintje, ha egy szabadulószobában tartod!

csapatépítő nem feltétlenül a legkellemesebb időtöltés egy cég életében: furcsa feszengés, unalomig ismételt tréningfeladatok. Szerencsére ennek nem kell feltétlenül így lennie: egy szabadulószoba feladatai nemcsak élménynek, de csapatépítésnek is tökéletesek – a csapatépítő tréningeken unalomig ismételt feladatok itt hasonló céllal, de élvezhető formában, emlékezetes kalandként jelennek meg;

az élménnyel összekötött tapasztalások pedig sokkal nagyobb eséllyel rögzülnek, mint a csupán száraz tényekkel átadott irányelvek.

A gyors bizalomépítés a csapatépítő programok legfőbb célja, hiszen minden csapat akkor működik a legjobban együtt, ha a csoportbizalom a lehető legmagasabb. Ezt régen bizalomesésekkel és feleslegesen személyes feladatokkal próbálták előhozni, de szerencsére ez már csak a múlt: amire tényleg szükség van egy csapatban, az a befektetett munkába vetett kölcsönös bizalom, ami nem derül ki, ha az asztalról hátra esve elkap a kollégád – de egy szabadulószobában igen.

Nincs lehetetlen!
A csoportos logikai feladatmegoldás erősíti az érzést, hogy ha közösen gondolkozunk egy problémán, akkor nincs lehetetlen. A feladatok csavarosak és több fajta intelligencia kell a megoldásukhoz, hiszen a készítői is sokfélék. A Neverlandben egy-egy szobán összesen akár száz fő is dolgozhat, a kreatív tervezéstől a korhű megvalósításig. Ez az összetettség hozza elő, hogy a csapatból kinek mi az erőssége, és hogy lehet a különböző területeket összehangolni.

Kommunikáció, időhiány
A feladatok kreatív kialakítása miatt kulcsfontosságú a megfelelő kommunikáció. Pont úgy, mint egy cégben: ha az információ gördülékenyen áramlik, a megoldás is mindig közelebb van – és persze a hétfő reggeli meetingek is könnyebben mennek! Az időkeret miatt a csapat rá van kényszerítve, hogy hatékonyan dolgozzon, hiszen a sokszor több szobából álló feladatokra csak egy órájuk van – ez a gyakorlat könnyen átültethető a munkahelyi dinamikába is.

Egy játék végkimenetele csapatépítés szempontjából nemcsak az, hogy sikerül-e a feladat vagy sem, hanem az érzés erősítése, hogy ha nyerünk, együtt nyerünk, de ha veszítünk akkor is együtt veszítünk. Hiszen egy cég életében is, legyen szó prezentációról, stratégiai tervezésről vagy ügyfélkapcsolati megbeszélésről a végeredmény közös. Sikeres vagy sikertelen kimenetellel is, de közösen. Ez a csoportérzés az, ami a legjobban építi a bizalmat, és a csapat csapatnak is érzi magát!

Ha a kellemes összekapcsolódik a hasznossal, az a lehető legjobb felállás. Egy ilyen élmény az, ami igazán beleivódik a kollektív emlékezetbe és ezek azok a tapasztalatok, amik a munkahelyi folyamatokat is megkönnyítik.

Különösen, ha utána megkoronázzák egy kellemes vacsorával és néhány emlékezetes itallal – mint a Neverland bárjában! Közös problémamegoldás, hatékony kommunikáció és az összetartozás érzésének emléke: ez építi legjobban a csapatot!

* * * * *

Próbáljátok ki ti is az 5 szoba közül valamelyiket! Rendezzetek házi-bajnokságot és legyen egy fantasztikus élményben részetek. Szabadulószoba pálya választás és foglalás itt »