Ahányan vagyunk, annyiféle műfajt szeretünk filmek terén. Vannak akciófilm fanatikusok, sci-fi rajongók, a drámákon sírni szeretők, de a romantikus vígjátékok is hatalmas közönségnek örvendenek. Van azonban egy téma, ami mindannyiunkat lázba hoz, mégpedig a szabadulószobás filmek. Akármilyen helyről is próbál menekülni a főszereplő, mind át tudjuk élni a helyzetét és a kanapén ülve, körmöt rágva, feszülten várjuk, hogy sikerrel jár-e. Szabadulás témájú filmek több műfajban is léteznek a szimpla kalandostól vagy humorostól egészen a thrillerig és horrorig. Összegyűjtöttük az összes szabadulós témájú filmet, amit csak ismerünk.

Fűrész (2004)

Ha igazán idegborzoló filmet szeretnél, akkor a Fűrész egy kötelező mű. A főszerepben két elrabolt és leláncolt férfi, közöttük pedig egy holttest fekszik. Egyikük sem tudja, hogy került egy hátborzongató, mocskos fürdőszobába. A szabaduláshoz csupán egy-egy fűrész és kazetta áll rendelkezésükre, amin a sorozatgyilkos utasításait hallhatják. A spoiler elkerülése végett többet nem is mondunk, egy dolgot viszont muszáj megjegyeznünk.

szabadulószoba filmek

Akinek esetleg nem lenne elég para a film, az a Neverland horror szabadulószobáiban élőben is átélhet hasonlókat. Milyen egy mocskos helyiségből szabadulni, ahol véres a csempe és egy holttest jelzi, hogy valaki már elbukta a menekülést? A Neverland skizo sorozatgyilkos szabadulószobájában megtudhatod. Fogd a barátaidat, és lássuk, ki a legbátrabb! Na, meg persze, hogy sikerül-e kiszabadulni. Azért ne aggódj, a Neverlandben nem lesz semminek sem véres vége, csupán a berendezések túl élethűek.

Igazi szabadulószobás filmek: A kulcs a túléléshez (2018)

Ez a film az igazi szabadulószobás filmek egyike. Ebben ugyanis egy szabadulószoba áll a középpontban, ami először csak játéknak indul, de hamar horrorisztikus fordulatot vesz a dolog. A főszereplők, apa és lánya egy idegen kis településen robbannak le az autójukkal. Amíg várnak a javításra, valahogy kénytelenek elütni az időt. Az uncsi ücsörgés helyett kipróbálnak egy szabadulószobát, csak az épp nem olyan szórakoztató, mint ahogy azt elsőre gondolták. A film egyébként csak elviekben horror, gyakorlatban nem olyan véres és ijesztő, így azok is megnézhetik, akik nem csípik a horrort, de az izgalmat igen.

#kövessbe (2020)

Íme, egy kortárs film! A mindössze kétéves #kövessbe című film egy Insta celebről szól, akinek több tízmillió követője van. Csakhogy neki termékreklámokkal van tele a profilja, hanem durva tartalmakkal. Minél extrémebb egy videója, annál több a lájk, mígnem az egyik tartalomgyártásnál túl messzire megy. Talán nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, a játéknak induló szabadulásban végül az életük lesz a tét. És hogy ez, hogy tetszik a követőknek? Nos, az a filmből kiderül.

Szabadulószobás filmek: Végtelen útvesztő (2019)

Ebben a filmben sem a való élet egy konkrét helyzetéből kell a főszereplőknek szabadulnia, hanem egy szabadulószobából. Csakhogy ennek a végkimenetele sem a legszórakoztatóbb. És a játékosok még csak nem is sejtik, hogy nagyon is élesben megy a dolog, konkrétan az életük a tét. Valaki bábuként használja őket véres, de annál izgalmasabb kis játékához. No, azért a horrorisztikus szabadulószobás filmek ellenére nem kell minden szabadulásnak ilyen parának lennie. A Neverlandben például ott az akciókkal teli vadnyugati vagy a varázslatos Harry Potter szabadulószoba is.

legjobb szabadulószobás filmek

A filmnek egyébként tavaly megjelent a második része is Végtelen útvesztő 2. – Bajnokok csatája címmel. A két filmet érdemes egymás után megnézni, értelemszerűen időrendi sorrendben, hiszen nem függetlenek egymástól. Az első rész túlélői önkéntesen indulnak a titokzatos játékmester nyomába. Céljuk, hogy leleplezzék őt és megakadályozzák további emberek halálát.

Szabadulószoba (2017)

Úgy tűnik, a téma igen népszerű a filmek világában is, ugyanis rengeteget készítettek a témában. Itt egy újabb, aminek a címét nem cifrázták túl. Rövid és lényegre törő. A rejtélyes szabadulószobába szóló belépőt a főszereplő 30. születésnapjára kapja kedvesétől. A feladatokat tekintve viszont elképzelhető, hogy szegény Tyler az utolsó szülinapját ünnepli. Vagy mégsem? A filmből megtudhatod. Mindenesetre, ha te is minőségi élményt adnál ajándékba valamelyik szerettednek, ne habozz! Gyertek a Neverland szabadulószobáiba. Ígérem, hogy ott nem esik bajotok. Tudom, mindenki ezt mondaná…de tényleg minden rendben lesz. 🙂

The Social Experiment (2022)

A film elég friss, így magyar nyelven még nem is jelent meg, viszont érdemes kivárni. Nem kifejezetten horror, így azok is megnézhetik, akik nem bírják a nagyon ijesztő jeleneteket. A műfaj viszont részben thriller, így nem egy vidám filmről beszélünk, ellenben annál izgalmasabb.

A középpontban a mesterséges intelligencia kap szerepet. A szabadulás ezért nem is előre meghatározott feladatok megoldásával sikerülhet. Két tudós kísérleti célból folyamatosan kedve szerint változtatja a kijutás módját. A fiatal szereplőknek éppen ezért nagyon ügyesnek és alkalmazkodónak kell lenniük. No, meg persze az is kérdés, hogy a barátságuk kiállja-e a próbát.

A humorosabb szabadulószobás filmek egyike: Élősködők (2019)

Persze a szabadulást a legtöbb esetben nehéz vidám köntösbe bújtatni, hiszen már régen rossz, ha valahonnan ki kell szabadulni. Pong Dzsunho dél-koreai rendezőnek mégis sikerült ötvöznie a vígjáték és a thriller műfaját. A főszerepben egy szegénységből kitörni vágyó család van, akik egy nap végleg megunják a csalásokat, ármánykodásokat és alkalmi munkákat. A meggazdagodásra egy újabb ötletet eszelnek ki, ami elég máshogy alakul, mint ahogyan azt tervezték.  Trükkökkel férkőznek be egy gazdag család bizalmába és egyben pazar villájába, aminek a pincéje nem várt dolgokat rejt. A film egyébként a 2019-es cannes-i fesztiválon Arany Pálma-díjat is nyert.

Idegpálya (2016)

Szintén egy nem túl horrorisztikus, de azért thriller film az Idegpálya című is. Habár ez a film nem a szó szoros értelmében vett szabadulásról szól, különböző feladatokat teljesítve kell végig csinálni egy játékot. A tét azért itt is nagy, hiszen minél több feladatot teljesítenek a főszereplők, annál veszélyesebbek következnek. Legalább ezúttal a teljesített feladványok után pénznyeremény is jár. Ez a film is modernnek mondható, hiszen egy mobilra letölthető applikáció adja a játék alapját. A nézők szabják meg a feladatot, a szereplőknek pedig élő közvetítésben kell teljesíteni azt.

Felelsz vagy mersz? (2018)

Mind ismerjük a játékot, a való életben azonban nincsenek súlyos következményei, ha mégsem teljesítjük a feladatot. A főszerepben egy csapat fiatal áll, akik együtt utaznak Mexikóba. A baráti társaság megismerkedik egy idegen férfival, aki iszogatni hívja őket egy elhagyatott kastély romjaihoz. Mint a legtöbb ilyen baráti iszogatás alkalmával, a fiatalok feldobják a bulit a híres „Felelsz vagy mersz?” nevű játékkal. Csakhogy ezúttal a játéknak elég komoly a tétje. Azt választottad, hogy felelsz, de mégsem válaszolsz a feltett kérdésre? Netán bátor vagy és azt mondtad, mersz, de mégsem teszed meg, amit mondtak? A filmben azok, akik nem tartják be a játék szabályait, az életükkel fizetnek.