Gin & Tonik – és minden, amit érdemes tudni róluk | gin-tonik érdekességek | Neverland Budapest | Neverland Budapest | Szabadulószoba, Bár, csapatépítés

Gin & Tonik – és minden, amit érdemes tudni róluk | gin-tonik érdekességek

Amikor találkozunk a gin-tonik kifejezéssel (helyesen írva: gin-tonik vagy gin-tonic, helytelenül: gin + tocic, gintonic, gintonik), mi másra gondolhatnánk, mint, hogy az egyik legnépszerűbb és egyben a legegyszerűbb koktél már hosszú idők óta, – amit az ember vagy nagyon szeret a kesernyés íze miatt vagy nagyon nem. Összeöntjük a gint és a tonikot, és már kész is! De vajon azt tudtad, hogy a tonic kinintartalma miatt UV-fényben foszforeszkál? Ráadásul ezt a különleges effektet még a Hostile Waters (Ellenséges vizeken) című filmben is alkalmazták. Sőt, a kinin olyannyira érzékeny az UV-fényre, hogy közvetlen napfényben is látható ez a cseppet sem hétköznapi hatás. Viszont, mielőtt ennyire előreszaladnánk, nézzük meg, honnan is indult napjaink egyik legkedveltebb italának a története.

Gin eredete

gin nevének eredete már önmagában megosztó, hiszen több opció közül is választhatunk: a holland jenever vagy francia geniévre szó lehet a ma jól ismert gin szó őse – mindkettő borókát jelent. Innen nem nehéz kitalálnunk, hogy a gin alapja a borókabogyó, mely már az ókor óta ismert az orvostudomány körében. Gyógyhatása miatt kezdetben csupán gyógyszerek alkotóelemeként szolgált, ám 1266-ban az első párlat is említésre kerül. A jenever általunk ismert feltalálójához viszont tovább kell tekintenünk egészen a 17. századig, ugyanis Sylvius de Bouve holland orvos ekkoriban jegyzi a részben malátázott gabinából készült, borókabogyóval együtt főzött égetett szeszt – melyből később a gin is kifejlődött.

Hogyan terjedt el vajon világszerte ez a kesernyés íz, ami sokkal inkább emlékeztetett gyógyszerre, sem mint élvezetes ízvilágú italra?

A Hollandiában harcoló angol katonák vitték hírét III. Vilmos idején, aki annyira megkedvelte – az akkor még durva, rossz minőségű, gyakran mérgező terpentinnel ízesített – gint, hogy zöld utat kaptak az otthoni szeszfőzdék, a szabad házi párlás következtében pedig már a lakosság nagyobb része víz helyett is gint fogyasztott. A lepárolók és a ginlebujok tömegét (csak Angliában nagyjából 7500 ginházat jegyeztek) 1736-ban az ún. Gintörvénnyel próbáltál szabályozni, a nagy vámadók és az utcai zavargások miatt viszont nem járhatott sikerrel. Az 1751-es év hozta meg az áttörést az újabb törvénnyel, mely magában foglalta, hogy a ginházak a helyi bíróság körébe tartoznak, így csak bejegyzett kereskedőknek adhattak el a népszerű nedűből. A gin kálváriája nem ért még itt véget, az 1900-as években agykárosító hatással vádolták, de szerencsére sosem sikerült eltörölni a köztudatból.

Ahogy teltek az évek, a gin minősége egyre jobb lett, a ma közkedvelt és általunk is ismert égetett szeszes italt (mely lehet desztillált gin vagy kevert gin) különféle ízanyagok hozzáadásával színesítik a gyártók. Gin-tonic alkoholtartalma szintén szabályozott, 37,5%-on.

Néhány plusz érdekesség a ginről:

Erzsébet angol királynő előszeretettel fogyaszt gin alapú italokat ebéd előtt vagy alatt.

A gin a mélyebb zöldebb tónust az angyalgyökérnek; selymes édességé az édesgyökérnek; fűszerességét a fahéjnak, kardamomnak vagy éppen a szegfűszegnek és borsnak köszönheti. A koriander magja szinte az összes változatban megtalálható és a citrusfélék szárított héjával ugyancsak többször találkozhatunk. Legnépszerűbb gin koktélok a gin-tonik mellett; a Martini, a Bronx, a Negroni, a TGV, a Bunny Hug vagy Earthquake és a Gimlet.

Gin-tonik Budapest bár étterem Neverland

Tonik eredete

tonikot (más néven „erősítő vizet”), a malária közismert ellenszerét ugyan dél-ázsiai és afrikai fogyasztásra szánták, – kezdetben porrá zúzták a cinchoua (kecsua) fa kérgét és valamilyen italba keverve fogyasztották, 1817-től már ki tudták vonni a kéregből a kinint, – a trópusi brit gyarmatokon a keserűségét is ginnel fedték. Ez lett tehát a gin-tonik őse, a „bathtub gin”, vagyis a házi készítésű koktél.
kinint ugyan a mai napig ajánlják görcsoldóként, gyógyszerként nem célszerű alkalmazni, mert bár az általunk fogyasztott tonikban a gyógyászati mennyiség 1/10-e található meg, hosszas és nagy mennyiségben történő alkalmazás esetén teljes süketséget vagy halláskárosodást okozhat, rosszabb esetben kininizmust, mely tüdőödéma kialakulásával halálhoz is vezethet.

Legjobb tonik = $?

Az általunk vásárolt tonikok kukoricasziruppal vagy cukorral vannak ízesítve, de akár diétás változatot is kérhetünk, melyet édesítőszerrel tesznek kevésbé kesernyéssé.

Mindezek után talán nem is lepődünk meg rajta, hogy Nagy-Britanniában milliárdos üzlet lett megtalálni a legjobb tonikot, 2016-ot pedig már a gin évének nevezték. 2003-ban indult útjára a tonikkészítő Charles Roll a Fever-Tree márkával, mely 17 év alatt a brit tőzsde legjobban teljesítő részvénye lett. Mottója, melyet levédetett: „Ha az italod ¾-e egy alapanyag, akkor az legyen jó.”. Ennek mentén haladva, mára már több, mint 4 milliárd fontot érő cégével lekörözte többek között a Schweppes márkát is. Hosszas kutatásai során a Kongói Köztársaságban talált kiváló minőségű kinin alapanyagot, a gyömbér pedig Elefántcsontpartról és Indiából érkezik.

A gin-tonic szerelmeseinek ma már csak a képzelet szabhat határt, ki, milyen formában színesíti a kedvenc koktélját – legyen az egy plusz aroma vagy esetleg hozzáadott gyümölcs – mi is sokat dolgozunk ezen.

Prémium gin-tonic kultúra Budapest belvárosában

Neverland bár-ban az új generációs prémium gin-tonik kultúrát találod meg. Jobbnál jobb egyedi gin-tonicokat találunk ki, és a csapatunk rendszeresen extra workshop továbbképzéseket tartunk.

Klasszikus gin-tonic ízeket szereted? Gyere el hozzánk, gyönyörű környezetben és magas minőségben a legjobb márkák segítenek, hogy egy korty után kiszakadhassunk a szürke hétköznapokból.
Neverland Bár & Étterem: Budapest, Dohány utca 22-24

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin

Szeretnéd, hogy elsőként neked szóljunk, ha történik nálunk valami?

Még több izgalmas bejegyzés

NÁLUNK MAXIMÁLIS
BIZTONSÁGBAN LESZEL

FERTŐTLENÍTETT LEVEGŐ

kézfertőtlenítési lehetőség

kötelező maszkviselés a személyzetnek

rendszeres fertőtlenítés