Bepillantás a koktélok világába

Hazánk koktél kultúrája az utóbbi évek során erőteljes fordulatot vett. Egyre több a prémium koktélbár Budapesten és vidéken egyaránt. Növekszik az érdeklődés a signature italok iránt is, amelyek átlépnek a klasszikusnak vélt koktélok határain és nem lehet mindenhol hozzájutni. 

Neverland koktélbár

A Neverland csapata nem habozott, és megtervezte Nektek egyedi koktél kínálatát, amelyben mindenki megtalálja a számára tökéletes italt. Legyen szó a trópusokról, gyerekkorunk kedvenc banános csokijáról, vagy akár az otthon melegét felidéző örök-kedvenc almás pitéről, melynek receptjét nagymamáink a mai napig nem árulták el, mi minden kívánságotoknak eleget téve felejthetetlen pillanatokat igyekszünk szerezni Nektek a főváros szívében.

A koktél elnevezés története

Megközelítőleg 200 évvel ezelőtt az emberek csupán még ismerkedtek a „koktél” kifejezéssel. 1806-ban, a The Balance and Columbian Pespository című folyóiratban található az első feljegyzés, amely magyarázza a szó jelentését: „a koktél nem más, mint különböző alkoholos italokból, cukorból, vízből és keserűkből készült serkentő ital.” Bár magáról a név eredetéről ebben nem esik szó, azonban az idők során számos történet született, melyek közül már csak nekünk kell kiválasztanuk, hogy melyiknek hiszünk.

A cock-tail

A leghitelesebb történet szerint az 1800-as évek eleje környékén kezdett el kialakulni a cocktail szó, amely a lovakhoz, valamint a lóversenyekhez köthető. Ebben az időben egyedül a telivér lovaknak – a többi fajtától eltérően – nem kötötték fel a farkát versenyekre vagy hajtóvadászatokra, ugyanis a fajtára jellemző, hogy izgatott állapotban vagy futás közben magától magasra emelik, így nincs “útban”. Emiatt a lóversenyeken minden olyan lovat, aki nem telivér volt, cock-tail-nek hívtak, a kakaséhoz hasonló formájú varkocsba felfogott farka miatt. Később ez az elnevezés áttért azokra az idősődő lovakra, akiket el akartak adni, de már nem voltak kellően fittek. Emiatt gyömbérrel (ami enyhén csípett) oldották meg, hogy feltartott farokkal, izgatottan járjon az állat. Dadiv Wondrich író és italszakértő Imbibe című könyvében találhatjuk, hogy egy angol sportriporter említést tett a „cocktail”-ról a következő formában: „A cocktail gyömbér.” Elsőre idegennek hangzik a kijelentés, azonban egy 1828-as forrásból kiderült, hogy annak idején egy kevés „cocktail”-t adtak a sörhöz, ginhez, melyet a sport szerelmesei fogyasztottak. Ennek tudatában az a következtetés vonható le, hogy ekkor kezdődött a fűszerrel kevert alkohol “koktél” elnevezése.

Az elnevezés további alternatívája

Egy másik népszerű történet New Orleans-ból származik, ahol Antonie Peychaud gyógyszerész kevert brandy italt szolgált fel egy francia tojástartó pohárban. Az italt a pohár miatt franciául „coquetier” nevezték. Peychaud vendégei rövidítették a nevet „cocktay” -re, amely később a „cocktail” névhez vezetett.

Az imént olvasott két elmesélés merőben különbözik egymástól, teljesen más háttértörténetet szülnek a „koktél” név létrejöttét illetően. Mindemellett mégis van bennük egy közös vonás, amely a koktélozás lényegét ragadja meg, ez pedig nem más, mint a közösség. Egyik történetben sem egyedül fogyasztották az emberek italjaikat, mindig társasági eseményhez kötődött. Napjainkban szerencsére nem hogy elhalványulna a koktélozás ilyenfajta lényege, éppen felerősödik. Legyen szó bármilyen alkalomról a Neverland megfelelő helyszín, ahol leendő kedvenc koktéloddal a kezedben Te is egy véget nem érő, örömteli történet részesévé válsz.

Könnyen elkészíthető koktélok

Sokak szerencséjére nem mindegyik koktél igényel komoly szaktudást, így számos italt elkészíthetünk akár otthon is, lenyűgözve vele családunkat, barátainkat és barátnőinket.

Igazi nyári klasszikus Olaszországból, az Aperol Spritz. Alacsony alkoholtartalma és frissítő pezsgése ellenállhatatlanná teszi az italt, nehéz egy pohárnál megállni vele. Elkészítéséhez először vegyünk egy boros poharat, melyet töltsünk meg jéggel. Ezt követően öntsük a pohárba az összetevőket, melyek a következők: 6 cl Aperol, 9 cl prosecco, és 3 cl szódavíz. Keverjük meg az italt egy kanállal, utolsó lépésként pedig képzeljük magunkat az észak-olasz tengerpartra naplemente idején, és engedjük át magunkat a Dolce vita érzésnek.

A következő Mojito verzió a kubai La Bodeguita del Medio bárból származik, amely az 1950-es években népszerűsítette ezt az italt. Kezdjük azzal, hogy két teáskanál cukrot teszünk egy pohárba. Ezután egy fél lime levét préseljük közvetlenül az üvegbe, majd két egészséges mentát, szárral és levéllel együtt, belehajtogatunk a pohárba. Ezt követően öntsünk bele kb. 9 cl hideg szóda vizet. A következő lépés az, hogy kanállal finoman összenyomkodjuk az összetevőket, ilyenkor próbálunk kinyerni a mentából egy kevés mentaolajat, és összekeverjük a cukrot, lime levet és a szódavizet. Ezután hozzáadunk 4,5 cl fehér rumot, beleteszünk 3-4 kocka jeget, végül gyorsan megkeverjük italunkat egy szívószállal. Nem maradt más hátra, minthogy táncba kezdjünk a Mojitoval egy igazi kubai zenére.

Legnépszerűbb Neverland koktélok

  • illuminati-koktelilluminati-koktelIlluminati
  • rubino-koktelRubino
  • Neverland-koktelNeverland
  • banana-joe-koktelBanana Joe
  • fly-mango-koktelFly Mango

Legnépszerűbb Neverland signature koktélok