Mire volt elég 400 évnyi csapatépítés?

A spártai hadsereg az ókori társadalomban a különleges és kemény hadseregéről volt ismert. Fénykorukban (ie.: 6. és 4. század környékén) a görög világ legfélelmetesebb katonai hadereje voltak.
Hogyan jutottak el idáig és milyen szerepe volt ebben a csapatépítésnek?
Megmutatunk néhány egyszerű alapelvet, amit a vállalkozásodban is hasznosítani tudsz majd, nem csak a spártai seregben.

1. Spártai lecke – Erős küldetés

Egy jó küldetéstudat előrébb viszi a csapatot, az energiát és a figyelmet abba az irányba tereli, ami igazán fontos. Következetességet és stabilitást hoz – ami a városállamban és a hadseregben is fontos volt. És az erős küldetést (mai divatos szóval víziót) lehet kommunikálni a nyilvánosság számára is.

Tehát ha van egy jó küldetés tudatod, építeni fogod a csapatod!

2. Spártai lecke – Fektess a vállalati kultúrába

A spártaiaknak volt egy „Agogé” gyermeknevelési és oktatási módszerük. A rendszer célja az volt, hogy mind testileg, mind erkölcsileg erős férfiakat képezzenek a spártai hadsereg számára. A rendszer alkalmazkodásra és a közösségi érdek egyén felettiségére nevelte őket, ez határozta meg az ő környezetüket.
Sőt, nagyon szigorú becsületkódexük volt, ami a következőket tartalmazta:
– Egyetlen katona sem volt jobb a másiknál.
– A harcos soha nem harcolhat dühöngő haraggal, csak nyugodt elszántsággal.
– A spártaiaknak zaj nélkül kellett járniuk, és csak néhány szóval lehetett beszélniük.

Pár sorral feljebb említettük az egyértelmű küldetést. Spártában egyértelműen meghatározták azt is amit nem fognak tolerálni;

  • a kemény képzést nem lehet abbahagyni
  • dezertálás a harc során
  • a pajzs leejtése

Ez nem azt jelenti, hogy kiemeld a csapatod hibáit nyilvánosan, de fontos tudnia mindenkinek mit nem tolerál a küldetés és a vezetés.
Az egyértelmű igen/nem részek segítenek a vezetésben, és a közösséget sem húzzák szét.

3. Spártai lecke – Csapatmunkából álom-munka

A bizalom nagyon fontos egy csapatban – ez épít vagy rombol leginkább.
Leonidas – a legenda szerint a legbátrabb spártai harcos – így bíztatta katonáit: csak azért az társadért harcolj, aki melletted van!
A csapaton belüli bizalom megteremtése növelni fogja mindenki munkahelyi elkötelezettségüket és elégedettségüket.

4. Spártai lecke – Soha nem fáj ha van vezér-dal

A spáratiaknak is volt saját harci indulójuk. A harc reggelén a spártai férfiak „Castor dalát” énekelték (spártai hős). A dal ritmusa, dinamikája és a közös ének emelkedett hangulatot és harci kedvet hozott a katonáknak, felszívták magukat.

Egy dinamikus felrázó dal/vezényszó azonnal jobb hangulatot ad a csapatodnak, előjönnek rejtett képességek és kreatív megoldások a munka elvégzésére.
Elég csak belegondolni abba, hogy mindenkinek van olyan elmentett lejátszási listája, ami inspirál, dinamikus és motiváló. Mai korban is szükség van céges induló, csapatindulóra – olyan egyedi meghatározó dallamvilágra, ami csak rátok jellemző, megkülönböztet és tartást ad!

400 év
Összességében Spárta legendája inspiráló, mert bár kézműves mesteremberek voltak, de egyértelmű volt a képzésük és páratlan az odaadásuk a csapatmunkában. Ma is használható csapatépítésben mindaz, amit 4 évszázad alatt megéltek minden nap.

*****

A te csapatod miről ismerhető fel? Miben számíthatsz rájuk és ők miben számolhatnak veled? Szeretnél velük időt tölteni, beszélgetni egy vacsora mellett, játék közben megismerni őket és közösen énekelni a kedvenc karaoke számaitokat?
Jó hangulatban szeretnéd értékelnéd az elmúlt időszakot/évet?

Nálunk erre mind van lehetőség Budapest belvárosában exklúzív helyszínen hétköznap és hétvégén is.

Árajánlat kérés céges csapatépítésre »