A szabadulós játékok, szabadulószobák az utóbbi évek legkedveltebb szabadidős programjaivá nőtték ki magukat világszerte. De vajon miért szeretjük ennyire ezeket a különleges helyszíneket? Cikkünkben bemutatjuk, mi rejlik a szabadulószobák sikerének titka mögött!

 

A szabadulószobák célja és rövid története

 

A szabadulószobás játékok elődei az egyszerű, szabadulós játékok voltak a ‘90-es években. Ezekben a videojátékokban a résztvevőknek egy időkorlát mellett kellett átjutniuk az egyik helyszínről a másikra, különböző rejtvényeket, kódokat megoldva. A 2000-es években azonban a virtuális világból a valóságba is átültették a koncepciót: ekkoriban épültek meg az első, valódi szabadulószobák.

 

Ezeknek a célja, hogy 2-5 fős csapatok meghatározott időn belül kijussanak egy adott, lezárt helyiségből, miután megoldották a szoba rejtélyét. A szabadulószobák tematikája, amint azt blogcikkeinkben is bemutatjuk, széles körű lehet: történelmi, sci-fi, horror, western, orvosi és fantasy témájúak is léteznek. A résztvevőknek különféle rejtélyeket kell megoldaniuk, kulcsokat találniuk, logikai feladványokat megfejteniük ahhoz, hogy időben kijussanak a szobából.

 

Szabadulós játék: miért szeretjük annyira?

 

A szabadulószobák egy izgalmas és interaktív kalandot kínálnak, amely ráadásul a csapatunkat is összekovácsolhatja – legyen szó akár a barátainkról, akár a munkatársainkról. Egy ilyen program számos előnye közül most csak néhányat emelünk ki, hiszen már ezek is beszédesek:

  1. Csapatmunka fejlesztése: a szabadulószobák arra ösztönzik a résztvevőket, hogy együttműködjenek a feladatok megoldása, az időbeni kijutás érdekében. Ezáltal a kooperatív képességeik radikálisan fejlődhetnek.

  2. Logikai, kreatív gondolkodás fejlesztése: a különböző, trükkös rejtvények, kódok és feladványok segítenek a résztvevőknek fejleszteni a logikai és kreatív gondolkodásukat. Így játszva javulhatnak az elemző és a problémamegoldó képességeink is.

  3. Stresszoldás és szórakozás: a szabadulós játékok kiváló lehetőséget nyújtanak arra is, hogy szórakoztató módon pihenjünk, kikapcsolódjunk, és kicsit elfeledkezzünk a mindennapi gondjainkról. Ilyen módon a stresszt is észrevétlenül, mégis hatékonyan vezethetjük le.

  4. Kaland és izgalom: a szabadulószobákban való részvétel mindenkor egy izgalmas és kalandos élményt nyújt, amely még sokáig emlékezetes élmény marad a csapattagoknak.

  5. A csapatmorál növelése: a fentiek után talán magától értetődik, de azért mi is leírjuk: ha egy összetartó, egymás iránt együttérző csapat létrehozása a célod, a legjobb úton jársz hozzá! A közös élmények ugyanis összekovácsolják még azokat is, akik addig nemigen beszéltek egymással.

 

Kiknek és milyen alkalmakra ajánljuk a szabadulószobákat?

 

A szabadulószobákat mindenkinek ajánljuk, aki szereti a kihívásokat, a logikai feladatokat és igazi csapatjátékos. Családok, baráti társaságok, céges csapatok egyaránt élvezhetik ezt a különleges élményt. Nem is beszélve arról, hogy számos készségünket szórakozva fejleszthetjük ilyen módon – ez különösen a céges csapatépítőkön egy pluszelőny.

 

Meggyőztünk? Akkor gyere és válassz egy izgalmas, csapatodhoz illő tematikájú szabadulószobát, és élvezzétek együtt a különleges kalandot, amit a választott helyszín kínál! Vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén, és kérdezz, vagy foglalj le egy szabad időpontot!