KovĂĄszos pizza – Az utĂłbbi Ă©vekben a kovĂĄszos tĂ©sztĂĄk igazi reneszĂĄnszukat Ă©lik. A közössĂ©gi mĂ©diĂĄt elleptĂ©k a ropogĂłs hĂ©jĂș kenyerek, a levegƑs pĂ©ksĂŒtik Ă©s a gyönyörƱ pizzĂĄk fotĂłi. De a kovĂĄsz nem valami Ășj, hipster talĂĄlmĂĄny. Évezredek Ăłta hasznĂĄljĂĄk a vilĂĄg konyhĂĄiban, Ă©s a pizzatĂ©szta eredeti formĂĄja is kovĂĄszbĂłl kĂ©szĂŒlt, jĂłval az ipari Ă©lesztƑ megjelenĂ©se elƑtt. A lassĂș, termĂ©szetes erjesztĂ©s mindig is a tĂ©szta igazi lelke volt. Mi pedig csak visszanyĂșlunk ehhez a több szĂĄz Ă©ves hagyomĂĄnyhoz Ă©s a mai kemencĂ©inkben ugyanazt a varĂĄzslatot keltjĂŒk Ă©letre, amit a rĂ©gi pĂ©kek is ismertek. És hogy pontosan mi is a kovĂĄsz, Ă©s miĂ©rt ad ennyire mĂĄs Ă©lmĂ©nyt a pizzĂĄnak?

Mi is az a kovĂĄsz?

A kovĂĄsz nem mĂĄs, mint liszt Ă©s vĂ­z keverĂ©kĂ©bƑl, termĂ©szetes mĂłdon erjesztett tĂ©szta, melyben Ă©lesztƑgombĂĄk Ă©s tejsavbaktĂ©riumok Ă©lnek harmĂłniĂĄban. Ez egy Ă©lƑ kultĂșra, amely napok, sƑt Ă©vek alatt fejlƑdhet Ă©s folyamatos gondoskodĂĄst igĂ©nyel. 

neverland, kovĂĄsz

ÉlesztƑs vagy kovászos legyen a pizza?

Az ipari Ă©lesztƑ a pĂ©ksĂ©gek gyorskelesztƑ bajnoka. Egy kis meleg, egy kis cukor Ă©s percek alatt elkĂ©szĂŒlt a felfĂșjt tĂ©szta. Ez praktikus, de a pizzakĂ©szĂ­tĂ©s szempontjĂĄbĂłl olyan, mintha egy rövid villĂĄmlĂĄtogatĂĄst tennĂ©l OlaszorszĂĄgban.

A kovĂĄszos pizza ezzel szemben egy lassĂș, rĂĄĂ©rƑs utazĂĄs NĂĄpoly macskaköves utcĂĄin. A kovĂĄszos tĂ©sztĂĄkat ĂĄltalĂĄban 12, 24, vagy akĂĄr 48 ĂłrĂĄn ĂĄt is hagyjĂĄk dolgozni, mialatt a lisztben lĂ©vƑ termĂ©szetes Ă©lesztƑgombĂĄk Ă©s tejsavbaktĂ©riumok szĂ©p lassan bontjĂĄk le a tĂ©szta kemĂ©nyĂ­tƑit Ă©s fehĂ©rjĂ©it. 

Ez a tĂŒrelmes munka olyan pizzatĂ©sztĂĄt eredmĂ©nyez, ami:

  • Könnyebben emĂ©szthetƑ – a gabonĂĄk összetett szĂ©nhidrĂĄtjai rĂ©szben lebomlanak, Ă­gy a szervezetnek kevesebb dolga van vele.
  • Gazdag Ă©s karakteres Ă­zƱ – a hosszĂș erjedĂ©s sorĂĄn a tĂ©szta mĂ©ly, enyhĂ©n savanykĂĄs, kicsit diĂłs aromĂĄkat kap, amelyek tökĂ©letesen harmonizĂĄlnak a paradicsomszĂłsszal Ă©s a friss mozzarellĂĄval.
  • GyomorbarĂĄt – a glutĂ©n rĂ©szben lebomlik, Ă­gy egy egĂ©sz kovĂĄszos pizza elfogyasztĂĄsa utĂĄn is könnyƱnek Ă©rzed magad, nem Ășgy, mint a glutĂ©nt tartalmazĂł, kelesztett tĂ©sztĂĄk esetĂ©ben.
  • JĂłt tesz belĂŒlrƑl – a kovĂĄszban talĂĄlhatĂł jĂłtĂ©kony baktĂ©riumok (probiotikumok) segĂ­thetnek a bĂ©lflĂłra egyensĂșlyĂĄnak fenntartĂĄsĂĄban.

Neverland, kovåszos pizza tészta

A kĂŒlönbsĂ©g Ă©rzĂ©kelĂ©sĂ©hez nem kell kĂ©miai labor, mĂĄr az elsƑ falatnĂĄl is Ă©rezhetƑ: a kovĂĄszos pizza pereme roppanĂłs, belĂŒl puha Ă©s levegƑs, a tĂ©szta Ă­ze pedig annyira finom önmagĂĄban is, hogy akĂĄr csak egy kis olĂ­vaolajjal Ă©s sĂłval is tökĂ©letes lenne. PrĂłbĂĄld ki egyszer a Neverlandben az igazi nĂĄpolyi klasszikusokat, mint a Margherita. 

MitƑl kĂŒlönleges a kovĂĄszos pizza a Neverlandben?

Mi nem csak olasz pizzĂĄt kĂ©szĂ­tĂŒnk, hanem egy kĂŒlönleges Ă©lmĂ©nyt tĂĄlalunk budapesti pizzĂ©riĂĄnkban. 

  • KovĂĄszunk a dĂ©l-olaszorszĂĄgi Altamura rĂ©giĂłbĂłl szĂĄrmazik, amely a vilĂĄg egyetlen kovĂĄszkönyvtĂĄrĂĄnak elsƑszĂĄmĂș pĂ©ldĂĄnya. Ez a vidĂ©k mĂĄr az Ăłkorban is hĂ­res volt pĂĄratlan kenyereirƑl Ă©s mi most ezt a több szĂĄz Ă©ves hagyomĂĄnyt hozzuk el a tĂĄnyĂ©rotokra.
  • A tĂ©sztĂĄhoz bio, teljes kiƑrlĂ©sƱ ƑsgabonĂĄt is adunk, amit sajĂĄt ĂŒzemĂŒnkben kövön ƑrlĂŒnk; Ă­gy ƑrizzĂŒk meg a legjobb Ă­zeket Ă©s a legmagasabb tĂĄpĂ©rtĂ©ket. Ez az Ƒsi gabona a pizza kĂ©szĂ­tĂ©s mestersĂ©gĂ©nek szĂ­ve-lelke. 
  • EgyedĂŒlĂĄllĂł tovĂĄbbĂĄ a pizzĂĄnk magas hidratĂĄltsĂĄga, ami 70% feletti. Ennek köszönhetƑ, hogy a tĂ©szta soha nem szĂĄrad ki, könnyebben emĂ©szthetƑ Ă©s minden falat lĂ©dĂșsabb, Ă­zesebb lesz.
  • A hosszĂș kelesztĂ©s – minimum 48 ĂłrĂĄs vadkovĂĄszos fermentĂĄciĂł – eredmĂ©nyekĂ©nt minden szelet tökĂ©letes egyensĂșlyban van, az Ă­zvilĂĄgĂĄt pedig friss, prĂ©mium olasz Ă©s vĂĄlogatott helyi hozzĂĄvalĂłk teszik igazĂĄn kĂŒlönlegessĂ©. 
  • A pizzĂĄt kövön sĂŒtjĂŒk, villĂĄmgyorsan, hogy a hamisĂ­tatlan nĂĄpolyi stĂ­lus illata Ă©s Ă­ze mĂ©g forrĂłn, frissen Ă©rkezzen hozzĂĄtok, Ă©ppen Ășgy, ahogy ItĂĄliĂĄban tĂĄlalnĂĄk.

Olasz pizza

Egy kis kitĂ©rƑ: a nĂĄpolyi pizza

Ha pizzĂĄrĂłl beszĂ©lĂŒnk, a nĂĄpolyi vĂĄltozat megkerĂŒlhetetlen. Ez a pizza a vĂ©kony tĂ©sztĂĄjĂĄrĂłl, magas, levegƑs peremĂ©rƑl, valamint az egyszerƱ, de minƑsĂ©gi feltĂ©teirƑl hĂ­res. A hivatalos szabĂĄlyok szerint „vera pizza napoletana” csak akkor lehet, ha:

  • 00-ĂĄs finomlisztbƑl kĂ©szĂŒl,
  • kĂ©zzel formĂĄzzĂĄk (nyĂșjtĂłfĂĄval tilos),
  • fatĂŒzelĂ©sƱ kemencĂ©ben, 450–500 °C-on sĂŒtik,
  • Ă©s mindössze 60–90 mĂĄsodperc alatt kĂ©szĂŒl el.

NĂĄpolyi pizza sĂŒtĂ©s

A kovåsz tökéletesen illeszkedik ehhez a stílushoz: a lassan érlelt tészta még gazdagabb ízt ad a klasszikus nåpolyi receptnek, a végeredmény pedig egyszerre könnyƱ és intenzív.

A kovĂĄszos pizza nem csupĂĄn egy Ă©tel, hanem filozĂłfia. IdƑt Ă©s odafigyelĂ©st igĂ©nyel, de cserĂ©be olyan Ă©lmĂ©nyt ad, ami utĂĄn a gyors kelt tĂ©sztĂĄk vilĂĄga hirtelen szĂŒrkĂ©nek tƱnik. Ahogy az olaszok mondjĂĄk: la pazienza Ăš la virtĂč dei forti – a tĂŒrelem az erƑsek erĂ©nye. És egy jĂł kovĂĄszos pizzĂĄnĂĄl pedig nincs nagyobb jutalom.