A modern élet tempója sokszor kihívásokkal teli, ezért gyakran szükségünk van egy kis stresszoldó szórakozásra. A kijutós játék, más néven szabadulószoba pont alkalmas erre, ráadásul még közösséget is épít. 

 

Neked mi jut eszedbe a kijutós játék kifejezés hallatán? Lehet, hogy valamilyen, gyerekek által űzött szórakozás, de az is lehet, hogy számítógépes játékok. Ha utóbbi, akkor jó helyen kapisgálsz, ugyanis egykori PC-játékokból születettek meg az első szabadulószobák még a kétezres évek elején. Azóta nagy utat tettek meg, elterjedtek az egész világon, így Magyarországon is több százat találhatunk belőlük. Ha még nem voltál, megismertetünk velük a következő néhány percben.

 

A menő kijutós játék, avagy ez a szabadulószoba

 

A szabadulószobák olyan kijutós játékok, melyek egy kisebb csoportnak adnak lehetőséget kooperációra, problémamegoldásra, miközben szórakoztatnak is. A játékosoknak egy bizonyos idő alatt kell kijutniuk egy zárt térből úgy, hogy ehhez különféle rejtvényeket oldanak meg, kódokat szereznek és zárakat, ajtókat nyitnak ki. Nemcsak egyszerű szórakozásról van szó, hanem a csapatépítés, ismerkedés, az elmék összekapcsolásának kiváló módjáról.

 

A kijutós játék előnyei

 

A szabadulószobák különböző témákat kínálnak, így mindenki megtalálhatja a maga kedvencét. Lehet szó például azték sírkamrából való szabadulásról vagy a vadnyugaton történt rablásról, minden a konkrét szabadulószobás vállalkozáson múlik.

 

A szabadulószoba hatékony kommunikációt, csoportmunkát tanít a résztvevőinek, ezért csapatépítéskor is előszeretettel vetik be a cégvezetők, HR-esek. Hiszen a kijutáshoz közösen kell dolgozni, fontos egymás támogatása és az információmegosztás is. Ezek a készségek pedig nemcsak a kijutós játék során jönnek jól, hanem bizony az élet bármely területén is. Ezért nem lenne rossz, ha mindenki szabadulószobázna, legalább évente egyszer. 

 

A rejtvények megoldása logikai készségeket kíván, ezeket is fejleszti tehát a szabadulószoba, valamint a kreativitásra is jótékony hatással van. Szerencsére csak az alapvető intelligenciára van szükség, nem kell semmiféle elmélyültebb tárgyi tudás egyes témakörökben, csupán a “józan paraszti ész”. Így végzettségre és korra való tekintet nélkül bárki játszhatja. Emiatt családok, baráti társaságok számára is remek elfoglaltság egy borongós őszi délutánon vagy téli estén.

 

Továbbá oldja a stresszt, megemeli az adrenalinszintet, izgalmat csempész a mindennapokba. Hiszen játék közben a résztvevők elfelejtik mindennapi gondjaikat, és a feladatok megoldására koncentrálnak. 

 

Kinek ajánljuk a szabadulószobát?

 

A kijutós játékok szinte mindenki számára jó szórakozást nyújtanak, de itt van pár csoport, akiknek kiemelten jó mulatság lehet:

  • Családok különböző korú tagjai, hogy a játék által összekovácsolódjanak
  • Párok, akik romantikus kikapcsolódásra, különleges randevúra vágynak
  • Születésnaposok és az ünneplő társaság, hogy egyedi buliban legyen részük
  • A logikai feladatok és puzzle-ök rajongói, akik kiélhetik itt hobbijuk egy részét
  • Stresszoldásra vágyók, akik kiszakadnának a hétköznapokból
  • Munkahelyi kollégák, akik nem csak az iroda falai között találkoznak szívesen

 

Foglalással, szobaválasztással kapcsolatos kérdéseiddel várjuk szíves megkeresésed elérhetőségeink egyikén!