A csapatépítők minden cégnél kiemelkedően fontosak. A csapatépítő játékok nem csak közelebb hozzák egymáshoz a kollégákat, de segítik a kommunikációt, növelik az összetartást és csapatszellemet, valamint motiválóan hatnak a közös sikerek elérésében is. Éppen ezért szervezőként törekednünk kell arra, hogy minél élvezetesebb és kreatívabb játékokkal álljunk elő, amiknek a tanulságait a munka során is fel tudják használni a kollégák. Cikkünkben megosztunk néhány igen szórakoztató csapatépítő játékot.

1. Csapatépítő játékok: váljatok mind zenészekké!

Nem gond, ha nincs köztetek hivatásos vagy hobbi zenész, most mindenki garantáltan azzá válik. Ráadásul ki ne szeretné a zenét?

Ez a játék akkor az igazi, ha nagy létszámú csapat játssza, akiket legalább 3-4 fős kisebb, de akár 5-10 fős nagyobb csapatokra lehet osztani. Ha tudunk, szerezzünk be egy gitárt, dobot és különböző hangszereket. eszközöket. Nagyobb versenyszellemű csapatok esetében igény szerint felállíthatunk egy 4 főből álló zsűrit is, akik pontozzák az előadásokat, de a csapatépítő játékok lényege, hogy összehozza a kollégákat és jó hangulatot teremtsen. Ez pedig ennél a játéknál garantáltan teljesülni fog a pontozás nélkül is.

csapatépítés játék

A szervező vagy játékvezető kis cetlikre felír különböző zenei műfajokat és ezeket egy kalapba vagy kis kosárba teszi. Ezután minden csapat húz egy zenei műfajt és elvonul, hogy felkészülhessen az előadására. A felkészülésre tetszőleges időkeret adható, azonban érdemes legalább 15-20 percet adni, hogy minőségi előadást hallhassunk a végén. Ez idő alatt a csapatnak meg kell egyeznie, hogy a saját műfajában mivel készül. Ez lehet egyetlen dal, vagy akár több rövid részlet eléneklése, de akár tánc is. Határ a csillagos ég, egy a lényeg: hogy minden csapat a saját zenei műfajában adjon elő. Bármilyen rendelkezésre álló hangszert vagy eszközt fel lehet használni a koncert során.

2. Kommunikálj érthetően!

Ez a játék remekül megmutatja a kommunikáció nehézségeit és kihívásait. A feladat igen egyszerű, mégis meggyűlhet vele a bajunk. A játékhoz 2 fős csapatokra, valamint egy üres papírlapra és valamilyen íróeszközre lesz szükség csapatonként.

A két csapattag egymásnak háttal, vagy egymás mellé ül le. Egyikőjük megkapja az üres papírt és ceruzát, míg a másik tag egy egyszerűen lerajzolható, mégis képet egy házról, hóemberről vagy akármi másról. Itt is csak a képzelet szabhat határt. Fontos, hogy ezt a képet csak az a tag láthatja, aki megkapta. Ekkor jön a kihívás. A kép tulajdonosának szóban kell instruálnia partnerét úgy, hogy az az instrukciók alapján a képnek minél pontosabb mását rajzolja le. A beszélő viszont semmivel sem utalhat arra, ami a képen van, pusztán a formák egymáshoz kapcsolódását írhatja le a rajzoló számára. Igen könnyűnek hangzik, ám meglátjátok, ha egy picit is pontatlan a kommunikáció, vagy kihagysz egy apró részletet, a méretek és formák kicsit sem fognak hasonlítani az eredeti képen levőkhöz.

Ez a feladat rávilágít, mennyire természetesnek vehetünk valamit, csak mert látjuk, míg a másiknak pontos információk híján teljesen más elképzelése lehet adott dologról. A játék azt is megmutatja, milyen fontos is a tiszta, érthető és pontos kommunikáció. Persze a komolyság mellett ez a csapatépítő játék is rengeteg nevetést tartogat a számotokra.

3. Csapatépítő játékok: válasszatok izgalmas helyszínt!

A munkahelyen nagyon fontos, hogy a csapat összedolgozzon, hiszen így érhetők el leghamarabb sikerek és így a leghatékonyabb a munkavégzés. Éppen ezért olyan csapatépítő helyszín kell, ami ennek fejlesztésében segíthet. Mi sem tudja az összedolgozást jobban fejleszteni, mint egy izgalmas szabadulószoba. A Neverlandnél változatos témájú szobák közül válogathattok a varázslatostól egészen a hátborzongatóig. Utána lehetőségetek van egy finom étellel és itallal is megünnepelni a sikert. Dolgozzatok össze, szabaduljatok ki és egy ilyen élmény után biztosan szorosabb kapcsolat lesz köztetek a munkahelyen is.

csapatépítő játékok

4. Minden rosszban van valami jó

A feladat igen egyszerű, 2 fős csapatokra van hozzá szükség. A csapatok egyik tagja elmesél egy negatív történetet a másiknak, ami lehet magánéleti vagy munkahelyi, a lényeg, hogy megtörtént esemény legyen. A másik csapattag meghallgatja a történetet és kiemeli belőle azokat a pontokat, amelyek pozitívak, így segít megtalálni a rosszban a jót. Ezután a két fél szerepet cserél és így is végig csinálják a feladatot. Amikor mindegyik csapat mindkét tagja elmesélte a történetet és sikerült meglátni benne a jót, igény szerint a legjobb történeteket és felismeréseket megoszthatjátok a többiekkel is.

Ez a játék a bizalomról szól, ezért fontos, hogy ne osszátok meg egymás történetét másokkal, ha arra nem kaptatok külön engedélyt a történet tulajdonosától. Ezek a személyes történeket viszont nagyon jól össze tudják kovácsolni a társaságot, és segíthet jobban megérteni egymás érzéseit.

5. Melyik a kamu?

Osszuk fel a társaságot legalább 3 fős csapatokra. Ebben a feladatban az a jó, hogy semmilyen eszközt nem igényel, csak és kizárólag titeket. A csapat tagjai egyesével elmondanak magukról 3 igaz és egy hamis állítást. Fontos, hogy a hamis állítás is pont olyan hihető és reális legyen, mint az igazak. A csapat többi tagjának ki kell találnia mindenki esetében, hogy melyik állítás nem valós.

Ez a játék remekül eloszlatja az esetleges előítéleteket, és általa jobban megismerhetjük kollégáinkat, sőt még egy jövőbeni esetleges ajándékozáshoz is ötleteket adhat, hiszen kiderül, ki mit szeret csinálni.

6. Hajótöröttek

Ehhez a játékhoz nem kell kisebb csapatokra oszlani, egyszerre fog kelleni az összes kolléga a megoldáshoz. Képzeljétek el, hogy hajótörést szenvedtek és egy lakatlan szigeten ragadtok. Az éppen elsüllyedő hajó tele van holmikkal. Még mielőtt teljesen elsüllyedne, pont annyi időtök van, hogy 5 tárgyat kimenekítsetek róla, ami később a túléléshez jelentős fontosságú lehet. A feladatotok egyszerű, ha jól kommunikáltok egymással és bárki hajlandó áldozatot hozni azért, hogy mindenki életben maradjon, amíg meg nem menekültök.

Mindenki felír egy lapra 5 tárgyat, amire szerinte biztosan szükség lesz ahhoz, hogy hónapokig, de akár évekig is túléljetek a szigeten. Ezután mindenki megmutatja, hogy ő milyen tárgyakat gyűjtött össze. A feladat, hogy átbeszéljétek, mire miért lehet szükség, és mi az, ami esetleg felesleges vagy kevésbé fontos, mint egy másik tárgy. A cél, hogy 30 perc alatt közös nevezőre jussatok, hogy mi az az 5 db tárgy, amit menekítenetek kell a süllyedő hajóról.

7. A jó öreg számháború

Sokan talán elcsépeltnek tartják, azzal azonban senki sem vitatkozhat, hogy ez az egyik legizgalmasabb játék. Az adrenalin és a csapatmunka kapja a főszerepet. Egy nagyobb, lehetőleg fákkal borított területre, valamint 2 db legalább 5-10 fős csapatra lesz szükség a játékhoz.

Mindenki egy négyjegyű számot visel a homlokán, amit ügyesen el kell rejteni az ellenfél csapat tagjai elől, de kezek nem használhatók. Ha valaki mégis meglátja a számodat és azt hangosan kiáltja, kiestél. A cél, hogy az ellenséges csapatok megszerezzék a másik által elrejtett csapatzászlót.